Welkom»Welkom»Hoe het allemaal begon...

Hoe het allemaal begon...

Aldo Belfi, in 1906 geboren in het bergdorpje Vodo di Cadore (in de Dolomieten, Noord-Italie) kwam uit een eenvoudig boerengezin. Op een zekere dag besloot hij zijn familie gedag te zeggen en trok hij de wijde wereld in. Aldo verhuisde naar Gent (Belgie) en werkte daar bij IJssalon 'Veneziana' (gelegen tegenover het bekende Gravensteen Kasteel) bij zijn dorpsgenoten, de familie Zangrando. De gebroeders Bortholo en Vergilio Zangrando hadden zich daar begin vorige eeuw gevestigd en al snel enkele goedlopende ijssalons. Aldo maakte hier niet alleen kennis met de kunst van de ijsbereiding, maar ook met Maria (de oudste dochter van Zangrando) waarmee hij later in het huwelijksbootje zou stappen.

In 1931 komt Aldo naar Nederland en op het eerste treinstation over de grens stapte hij uit: Maastricht. Hier begint hij in Wyck aan de Lage Barakken met het maken van ijs. Dit ijs werd in het begin nog alleen door middel van driewielers verkocht. Hij onderscheidde zich door een veelvoud van smaken te maken, iets dat in die tijd nog praktisch onbekend was. Zo groeide al snel 'het ieske vaan Venezia' uit tot een begrip bij de Maastrichtenaren. Kort hierna opende hij zijn eigen ijssalon 'Venezia'aan de Lage Barakken in Wyck. In 1942 werd de ijssalon verplaatst naar het pand aan de Wycker Brugstraat 14. Aldo en Maria kregen vier kinderen; twee zonen en twee dochters. Ook zij werkten allemaal mee in de zaak. Hier leerden de twee zonen het ijsbereiden van hun vader.

De kinderen zetten de traditie voort. Jongste zoon Bart neemt samen met zijn vrouw in 1973 de zaak in Wyck over van zijn ouders. Helaas sloot diezelfde ijssalon in 2002 -na 71 jaar- helaas haar deuren.

In mei 1969 opende oudste zoon Renato, samen met zijn vrouw deze tweede zaak in de Nieuwstraat. Zij kregen twee kinderen; een dochter en een zoon. Beiden helpen van jongs af aan mee in de zaak. Het ambachtelijk ijsbereiden wordt ook hier weer doorgegeven van vader op zoon en in 2005 neemt zoon Michelino deze zaak over van zijn ouders.
Content blok

De zaak 'Veneziana' te Gent

Omstreeks 19..


Content blok

De ijsfietsen aan de Lage Barakken in Wyck omstreeks 19..